Dolgčas

by Muzikačaka

/
  • Streaming + Download

    Includes high-quality download in MP3, FLAC and more. Paying supporters also get unlimited streaming via the free Bandcamp app.

      name your price

     

1.
2.
3.
4.
03:08
5.
05:01
6.
04:36
7.
04:01
8.
04:36
9.
06:12

about

Besedila, aranžmaji, instrumenti, elektronika, vokali: Sara Korošec
Mastering skladb (2.- 8.): Makis Ananiadis – Makana
Mastering skladb (1. in 9.): Neven Smolčič, Fabrika 13
Mix (1. in 9.): Makis Ananiadis – Makana
Mix (2.-8.): Sara Korošec
Naslovnica: meTus in Muzikačaka
Glasbeni vzorec v 3. skladbi : Pevke ljudskih pesmi Trstenke, Podlehnik
Tekst o Muzikičaka: Blaž Kosovel
Tekst o dolgčasu: Sara Korošec

credits

released October 12, 2016

dólgčas -a [u̯g] m (ọ̑) duševno stanje neugodja, nezadovoljstva, osamljenosti zaradi pomanjkanja primernega dela, družbe, zabave (SSKJ)


Dolgčas

Med vsakodnevno stisko z nenehno optimizacijo in tehtanjem časa je dolgčas beseda, ki skoraj izzove prezir, saj je skoraj neverjetno, da sploh obstaja. Obstaja namreč prepričanje, da je dolgčas povezan s preveč časa, kar takoj izzove gnev okolice, češ da vsak, ki ima preveč časa, ničesar ne počne, dela, prispeva. Po drugi strani pa se sliši že samo priznanje dolgčasa s strani posameznika nekaj zelo negativnega. Namreč, v dobi neštetih opcij trošenja časa s kulturo, izobraževanjem, izražanjem, delom in potovanji je to priznanje prav nedoumljivo, če že ne nedopustno. Ob tolikšni izbiri mašil se zdi, da ob dolgem času ničesar ne daješ, če ti je dolgčas, pa ničesar ne jemlješ.

Dolgčas je torej precej več kot samo skupek besed dolg in čas. »Dolgočasnež«, ta, ki se dolgočasi, namreč nima nujno preveč časa, ničesar za početi in nobene družbe. Ravno nasprotno, prav lahko se zgodi, da se ravno med prenasičenostjo z delom, aktivnostmi in vljudnostmi skriva največ dolgčasa. Hkrati pa obstajajo obdobja, ko je prav dolgčas ta, ki vzbudi željo po refleksiji in aktivaciji. Album se vrti okrog tega nasprotja dolgega časa in dolgčasa. Je ogledalo časa, ki ga postaja vedno manj, a hkrati se težko izvija dolgčasu.


Muzikačaka

Muzikačaka ni enako kot muzika čaka. Združitev besed naredi neki presežek pomena, ki pa ni enoznačen. Ali muzika čaka na nas ali muzika čaka, da bo zaigrana? Koga sploh lahko čaka muzika? Že ritmičnost te besede nakazuje, da to čakanje ni podobno nadležnemu čakanju v vrsti, ampak gre za neko stanje, neko počutje sveta, ki se zaveda, da ni več odrešitve.

Muzikačaka ustvarja zvočne pokrajine, po katerih poslušalci počasi drsimo v spremljavi odmevajočih glasov, ki so velikokrat popolnoma vraščeni v pokrajino. Ne gre namreč za muziko, v kateri nastopa oseba s svojim glasom, ne gre za glas, ki odzvanja po pokrajini, saj je to glas, ki je del same pokrajine. Pokrajina zato ni statična zvočna slika, temveč film, zvočna slika v gibanju. Je glas haloških gozdov in gričev, ki pa seže veliko širše, saj hkrati ujame tudi širšo stisko današnjega zmedenega časa.

Muzikačaka je »one-woman-does-everything-by-herself band« Sare Korošec iz Haloz. Po heterogenem prvencu »Tako, da ne bi bolelo«, kjer so bile posamezne pesmi različni načini iskanja kako preboleti preteklost, se k nam vrača s konceptualnim albumom »Dolgčas«, na katerem pesmi prehajajo ena v drugo in pri tem odzvanjajo utripanje dolgega časa, ki ne beži in ne čaka. Časa, ki zgolj je in se vrača sam vase.

tags

license

all rights reserved

about

Muzikačaka Slovenia

»one-woman-does-everything-by-herself«
Music from Haloze.

zars.bandcamp.com/album/klubski-maraton-2015

contact / help

Contact Muzikačaka

Streaming and
Download help

Track Name: Konzumirat
ne morem konzumirat
first thing on my mind